Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 20.01.2006
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Aniela Nine
Titlul articolului: Proiect privind autonomia teritoriala marca UDMR
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/proiect-privind-autonomia-teritoriala-marca-udmr-29470.html


Toate declaratiile UDMR de pana acum prin care se respingeau vehement orice "acuzatii" cum ca Uniunea ar urmari de fapt sa obtina autonomie teritoriala in Romania pot fi aruncate la cos. O declaratie data de deputatul UDMR Marton Arpad bulverseaza aceste idei: Uniunea si-a asumat elaborarea unui proiect de lege privind autonomia teritoriala. Ce-i drept, Marton, citat de Mediafax, precizeaza ca acest lucru se intentioneaza a se pune in practica doar dupa crearea cadrului institutional necesar.

DETALII. "Noi ne-am asumat elaborarea acestui proiect de lege, acest lucru nu va avea loc maine, dar nici nu vom astepta pana la alegerile din 2012", a afirmat Marton. La preconizatul proiect al UDMR pe tema autonomiei teritoriale se adauga cel al Consiliului National al Secuilor, elaborat si respins in mai multe randuri de Parlament. Nici Marton Arpad nu face nota discordanta si anunta ca nu sustine proiectul CNS, dar, in acelasi timp, spune ca "este deschis" sa discute cu reprezentantii secuilor despre autonomia Tinutului secuiesc.

CONCILIANT. In ciuda declaratiilor "greu de retractat" facute de unii parlamentari PD, Uniunea spera ca se poate ajunge la o intelegere cu PD pe tema legii privind statutul minoritatilor. Mesajul a fost transmis de un alt reprezentant al UDMR, senatorul Gyorgy Frunda, ieri la Targu-Mures. Aceasta poate fi o incercare de deblocare a discutiilor pe tema statutului cu partenerii de coalitie, numai ca democratii inca nu au avut un raspuns. (Aniela Nine)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.